Esad Rahić

Esad Rahić

Esad Rahić je rođen  1959. godine u Novom Pazaru, mada mjestom svog djetinjstva smatra Dugu Poljanu.

Nakon završene osnovne škole u Dugoj Poljani, srednju Ekonomsku školu je završio u Novom Pazaru, a potom Filozofski fakultet – odsjek historija u Skoplju kao student generacije.

Položio sve ispite na doktorskim studijama na Univerzitetu u Beogradu, ali doktorska disertacija nije odbranjena zbog neslaganja  komisije oko sadržaja dijelova doktorske disertacije.

Od školske 1985/86. godine radio je u Osnovnoj školi ,,Jošanica” Lukare, u kojoj je dvanaest godina, odnosno u periodu od 2002. do 2014. godine obavljao dužnost direktora pomenute škole.

Dio norme časova je imao par godina i u Osnovnoj školi ,,Jovan Jovanović Zmaj” i u Tehničkoj školi u Novom Pazaru.

Od septembra 2014. godine radio je u Osnovnoj školi  ,,Vuk Karadžić” u Novom Pazaru do penzionisanja  4. aprila 2024. godine.

Bavi se aktivno naučnim, publicističkim, žurnalistčkim i književnim radom. U periodu od 1992. godine do danas objavio je na desetine radova iz oblasti historije, publicistike i žurnalistike.

U periodu od 1993. do 1995. godine bio je urednik neovisne  revije „Sandžak“, a u periodu od 2000. do 2002. godine bio je urednik „Glasa islama“, magazina za vjerska, naučna i društveno-politička pitanja.

Koautor je priručnika za osnovne škole „Etno istorijski vodič kroz Srbiju“ i autor prvih dodataka udžbenika historije na bosanskom jeziku za peti razred osnovne škole i prvi razred srednje škole.

Bio je aktivni član najužeg tima Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje je radilo na uvođenju Bosanskog jezika kao izbornog predmeta, a potom i za implementaciju cjelokupne nastave  na bosanskom jeziku.

Također je bio član tima za uvođenje vjeronauke u  osnovnim i srednjim školama.

U periodu od 2018. do 2022. godine obavljao je dužnost potpredsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i dugogodišnji je predsjednik Društva historičara Sandžaka.

Bavi se i književnim radom. Objavio je 2022. godine prvu zbirku pjesama „Sandžačka elegija“, a 2023. godine drugu zbirku pjesama ,,Ja  ne mogu bez Pazara”. Izdavač obje zbirke pjesama je Narodna biblioteka „Dositej Obradović“  iz Novog Pazara.

Kao svoj najveći uspjeh smatra što je otac troje djece i djeda četvoro unučadi.

Radni vijek je proveo u Novom Pazaru, gdje ujedno i živi.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *