Jubilarni 30. Sarajevo Film Festival svečano otvoren: Filmska čarolija u srcu Balkana

Jubilarni 30. Sarajevo Film Festival svečano otvoren: Filmska čarolija u srcu Balkana

Sarajevo je ponovo zasijalo kao regionalni centar filmske umjetnosti. Jubilarno 30. izdanje Sarajevo Film Festivala svečano je otvoreno večeras u Narodnom pozorištu, uz premijeru dugo očekivanog filma “Nakon ljeta” bh. oskarovca Danisa Tanovića. Ovaj događaj, već tradicionalno, okuplja najpoznatija imena iz svijeta filma, dok grad odiše posebnim kulturnim duhom.

Otvaranje festivala obilježila je projekcija Tanovićeve komične drame, koja kroz priču smještenu na prelijepom otoku Prviću istražuje teme nasljeđa, identiteta i oprosta. Film je već privukao pažnju javnosti zbog svoje emotivne priče i izvanredne produkcije.

Posebno priznanje ove večeri uručeno je palestinskom reditelju Eliji Suleimanu, kojem je dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva. Suleiman, čije su filmove publika SFF-a imala prilike gledati proteklih godina, izrazio je zahvalnost za ovo priznanje, naglašavajući značaj ljubavi i solidarnosti u ovim izazovnim vremenima.

Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta bio je prepun poznatih lica iz svijeta filma i kulture. Među njima su se našli rediteljica Jasmila Žbanić, glumci Goran Bogdan, Tarik Filipović, te brojni drugi koji su svojim prisustvom uveličali ovaj važan događaj. Direktor festivala, Jovan Marjanović, izrazio je ponos što je Sarajevo Film Festival postao jedan od ključnih filmskih događaja u regionu.

Ove godine, festival nudi bogat program sa više od 250 filmova i serija iz cijelog svijeta, s posebnim naglaskom na domaću produkciju. Program je raznolik, od drama i komedija do dokumentaraca i kratkih filmova, čime se obuhvata širok spektar filmskih žanrova i tema.

Noviteti ovogodišnjeg festivala uključuju pretvaranje ulice Franca Lehara u pješačku zonu sa raznovrsnim kulturnim sadržajem, te otvaranje novih lokacija za filmske projekcije, što dodatno obogaćuje festivalsko iskustvo za sve posjetitelje.

Sarajevo Film Festival već tri decenije gradi mostove između različitih kultura i naroda, prepoznatljiv po svojoj snazi da povezuje ljude kroz umjetnost. Od svojih skromnih početaka tokom rata, ovaj festival je izrastao u prestižan međunarodni događaj, postavši simbol otpora, nade i kulture.

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala traje od 16. do 23. augusta, i obećava još jednu nezaboravnu sedmicu filmske čarolije u srcu Balkana.

Izvor: sandzakdanas.rs

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *