Pjesnikinja Jovana Bojović dobitnica ovogodišnje nagrade ,,Risto Ratković”

Pjesnikinja Jovana Bojović dobitnica ovogodišnje nagrade ,,Risto Ratković”

Jovana Bojović, pjesnikinja iz Crne Gore ovogodišnja je dobitnica Nagrade „Risto Ratković“ za knjigu poezije „Novobran“, u izdanju Narodne biblioteke ,,Radoslav Ljumović” iz Podgorice. Tako je odlučio žiri u sastavu Olga Vojičić-Komatina, predsjednica, Damir Šabanović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Dženan Kos iz Bosne i Hercegovine i Ivica Prtenjača iz Hrvatske, članovi žirija.

Prvi put je ova prestižna nagrada dodijeljena ženi iz Crne Gore, a u najuži krug izbora za najbolju ušle su još dvije pjesnikinje, kazao je sekretar žirija, Edin Smailović:

,,Možemo kazati da je ovogodišnji izbor u znaku ženskog pjesništva, iako je žiri isključivo rukovođen kvalitetom. Nagrada „Risto Ratković“ Jovani Bojović biće uručena 5. septembra u Kući Rista Ratkovića. U konkurenciji za pjesnike do 27 godina, žiri je odabrao pet autora koji će ove godine učestvovati na Ratkovićevim večerima poezije u okviru programa mladih pjesnika, i tada će biti proglašeni dobitnici prve, druge i treće nagrade”,  saopštio je Smailović.

Predsjednica Žirija dr. Olga Vojičić-Komatina kazala je da su imali težak zadatak, jer, izdvojiti najbolju i najprobraniju knjigu poezije među morem ljepote pisane riječi, nije lahko.

,,Iako smo imali izuzetno težak zadatak, naposljetku smo odabrali upravo zbirku ,,Novobran”, pjesnikinje  Jovane Bojović. Rukovođeni kvalitativnim obilježjima ove poezije i nadahnuti odgovorima za kojima autorka traga u svijetu društvenih konvencija i uslovljenosti, te fascinirani snagom riječi kojom pojedinac izgrađuje sopstvenu tvrđavu na putu do sopstvenog smisla, ali i obesmišljavanja života, odlučili smo da ova zbirka bude pobjednička i da joj damo prohod u otvaranje novih čitalačkih puteva i vidokruga,” istakla je  Vojičić-Komatina.

Kemal Musić, direktor JU ,,Ratkovićeve večeri poezije”, saopštio je da će osim pjesničkih i književnih programa, na ovoj manifestaciji publika imati priliku da prisustvuje i drugim vidovima umjetnosti: izložbama slika, monodrama, a na programu će biti i drame:

„Ratkovićeve večeri poezije svake godine donesu nešto novo, u koncepcijskom, sadržajnom i organizacionom smislu. U stvari, svake godine se potrudimo da istaknemo to „ratkovićevsko“ na manifestaciji. Da podsjećamo na književno djelo Rista Ratkovića, na značaj njegovog stvaralaštva u južnoslovenskoj književnosti i da pratimo nit razvoja manifestacije koja je posvećena piscu prvog savremenog crnogorskog romana. Ove godine pripremili smo izložbu fotografija sa Ratkovićevih večeri poezije od 1971. do danas, koju će pratiti audio-magnetofonski zapisi sa ove manifestacije, a za ovu priliku pripremili smo tonske zapise Desanke Maksimović, Ćamila Sijarića i Gustava Krkleca. Ova izložba prati razvoj i stasavanje Ratkovićevih večeri poezije od manifestacije do institucije”, poručio je Musić.

Izvor: radiobijelopolje.me

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *