U Muzeju Ras otvorena izložba kaligrafije ,,Blago sa istoka”

U Muzeju Ras otvorena izložba kaligrafije ,,Blago sa istoka”

U petak je, u novopazarskom Muzeju „Ras“, otvorena izložba kaligrafije „Blago sa istoka“, autora Aleksandra Stankovića.

Izložba sadrži unikatne radove iz oblasti arapske, srpske i ćirilične kaligrafije.

Aleksandar Stanković, koji se kaligrafijom bavi više od 30 godina, poznat je po svojoj ljubavi prema arapskom jeziku i kulturi, ali i po talentu za prenošenje ove umjetnosti na ćirilicu. Mada samouk, Stanković je postigao visok nivo stručnosti, zahvaljujući konstantnom usavršavanju i upornom radu.

Historičarka umjetnosti u muzeju, Svetlana Čeković, naglasila je Stankovićevu jedinstvenu poziciju u regionu, te apostrofirala širi značaj njegovog rada.

,,Stanković je u našoj sredini jedini umjetnik koji se bavi arapskom kaligrafijom, a svoje radove često obogaćuje citatima arapskih mislilaca, koje prevodi na ćirilicu ili latinicu. Njegov uspjeh je tim veći jer je sve ovo postigao bez formalnog obrazovanja u oblasti kaligrafije,” rekla je Čeković na otvaranju izložbe.

Kroz 30 godina rada, Stanković je izlagao svoje radove širom Srbije, Bosne i Hercegovine, ali i na internacionalnoj sceni, u zemljama poput Libije i Egipta, te je tim prilikama dobio brojna priznanja. Njegovi radovi su dostupni i novopazarskoj publici, od petka pa u naredne dvije nedjelje.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *