Ahmed Bihorac

Ahmed Bihorac

Ahmed Bihorac je rođen 1961. godine u Novom Pazaru. Ima bogato radno i nastavno iskustvo. Radio je kao profesor u osnovnoj školi i novopazarskoj Gimnaziji. Bio je direktor Doma kulture Oslobođenje i direktor OŠ Stefan Nemanja u Novom Pazaru.

Vanredni je profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru i Državnom univerzitetu „Ukšin Hoti“ u Prizrenu dvadeset godina.

Radio je na Filološkom fakultetu Univerziteta „Hasan Priština“ u Prištini i Edukativnom fakultetu Univerziteta „Ukšin Hoti“ u Prizrenu (nastava na bosanskom jeziku) na predmetima: Književnost za djecu, Metodika nastave bosanskog jezika i književnosti, Upravljanje i menadžiranje u obrazovanju, Strategije i metode početnog čitanja i pisanja.

Bio je gostujući profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Zaposlen je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gdje predaje: Metodiku nastave bosanskog jezika i književnosti I i II, Metodiku nastave srpskog jezika i književnosti I i II.

Na master studijama drži nastavu iz predmeta Metodičke obrade književih tekstova.

Profesor je Metodike nastave srpskog jezika kao nematernjeg na Departmanu za bosanski jezik i bošnjačku književnost na Programu cjeloživotnog obrazovanja.

Ahmed Bihorac je bio mentor na više desetina odbranjenih diplomskih, master i doktorskih radova.

Objavio je sljedeće knjige kao autor i koautor:

  1. Ahmed Bihorac, Kako tumačiti roman „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, Novi Pazar, 2014.
  2. Ahmed Bihorac, „Vama, moje drage dame“, (zbirka pjesama), Novi Pazar, 2014.
  3. Prof. dr Hivzo Gološ, doc. dr Ahmed Bihorac, dr Mirsada Gološ, „Kralj Stefan Uroš Prvi Nemanjić (1243 1276)“, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“, Novi Pazar, 2018.
  4. Doc. dr Ahmed Bihorac, prof. dr Hivzo Gološ, „Šezdeset godina izviđača u Novom Pazaru“, Grad Novi Pazar, 2017.
  5. Prof. dr Jahja Fehratović, prof. dr Hivzo Gološ, prof. dr Ahmed Bihorac, prof. dr Kemal Džemić, „Kulturno-historijski vodič Novog Pazara“, Matica bošnjačka, Novi Pazar, 2023.
  6. Prof. dr Ahmed A. Bihorac, „Književnoteorijske i metodičke osnove proučavanja romana u školi“, Univerzitet u Novom Pazaru, Novi Pazar, 2023.
  • Prof. dr Hivzo Gološ, prof. dr Ahmed Bihorac, prof. dr Kemal Džemić, prof Mersija Brbutović, „Sjenica (1252-2022)“, Biblioteka ,,Muhamed Abdagić“ Sjenica, Sjenica, 2023.
  • Проф.др. Хивзо Голош, проф. др. Ахмед Бихорац, проф. др. Кемал Џемић, проф. Мерсија Брбутовић, „Сјеница (1252-2022)“, Библиотека „Mухамед Aбдагић“ Сјеница, Сјеница, 2023.
  • Prof. dr Ahmed A. Bihorac, Zvučno-vizuelna čitanka [Zvučni snimak] : izbor iz audio-vizuelnih zapisa književno umjetničkih djela iz čitanki za bosanski jezik za osnovnu i srednju školu, Novi Pazar : Sandžak televizija, 2024.
  • Ahmed Bihorac, Kako tumačiti roman „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, Univerzitet u Novom Pazaru, Novi Pazar, 2024.

Napiso je recenzije za desetak knjiga.

Koautor foto izložbi:

  1. „Šezdeset godina izviđača u Novom Pazaru“
  2. „Sjenica (1252-2022)“

Prof. dr Ahmed Bihorac je objavio više desetina naučnih radova u brojnim časopisima i zbornicima sa domaćih i međunarodnih naučnih konferencija i skupova.

Član Komisije za polaganje ispita za licencu nastavnika bosanskog jezika i književnosti.Urednik, metodičar i realizator projekta Nastava na daljinu za nastavu na bosanskom jeziku u vrijeme pandemije Covida-19. Član je Društva za srpski jezik i književnost i član Filološkog društva na IUNP. Recenzent je časopisaUniverzitetska misao“ na IUNP.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *