Veče poezije i sevdalinke u Novom Pazaru: Slavimo Dan Bošnjaka uz stihove i tradicionalnu muziku

Veče poezije i sevdalinke u Novom Pazaru: Slavimo Dan Bošnjaka uz stihove i tradicionalnu muziku

Narodna biblioteka ,,Dositej Obradović” iz Novog Pazara najavljuje veče poezije i sevdalinke, koje će se održati u petak, 27. septembra 2024. godine, s početkom u 19 časova, povodom obilježavanja Dana Bošnjaka.

Ovaj događaj okuplja lokalne i regionalne talente koji će predstaviti svoje književne radove i izvesti tradicionalne bošnjačke sevdalinke, pružajući prisutnima priliku da uživaju u bogatom kulturnom naslijeđu ovog kraja.

Među učesnicima koji će se predstaviti svojim pjesničkim djelima su Esad Rahić, Ersan Muhović, Haris Plojović, Amar Ličina, Aida Camović i Hamza Halilović, čiji su radovi već prepoznati u književnim krugovima. Njihove pjesme nose snažne poruke, koje odražavaju duboke emocije, ljubav prema zavičaju, kulturi i tradiciji.

Muzički dio programa upotpuniće izvođači sevdalinki Hor Isa-beg, Rustem Muratović i Hajran Đekić, koji su poznati po autentičnom izvođenju ovih emotivnih narodnih pjesama koje su postale simbol bošnjačke muzičke tradicije. Sevdalinke, koje su često ispunjene čežnjom, ljubavlju i sjetom, neizostavan su dio kulturne baštine Bošnjaka.

Direktor Narodne biblioteke ,,Dositej Obradović,” Elijas Rebronja, izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovog kulturnog događaja, ističući važnost očuvanja i promocije bošnjačke kulturne baštine.

Izvor: Sandžakdanas.rs