Haris Plojović dobitnik književne nagrade ,,Aladin Lukač” za zbirku poezije ,,Tespih”

Haris Plojović dobitnik književne nagrade ,,Aladin Lukač” za zbirku poezije ,,Tespih”

Po odluci stručnog žirija u sastavu: Jasmina Ahmetagić, Nadija Rebronja i Zehnija Bulić, mladi pjesnik iz Novog Pazara, Haris Plojović, ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade ,,Aladin Lukač” za svoju zbirku poezije Tespih. Ova nagrada, koju dodjeljuje Kulturni centar Novi Pazar, ustanovljena je u znak sjećanja na tragično preminulog pjesnika Aladina Lukača.

Plojović je rođen 1996. godine u Novom Pazaru, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. 2021. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a trenutno radi na Odjeljenju opšte hirurgije u Novom Pazaru. Oženjen je i otac dvoje djece.

Njegova književna karijera počela je još tokom srednjoškolskih dana kada je, kao maturant gimnazije, objavio svoju prvu zbirku pjesama Okovi. Ta zbirka mu je donijela prvu značajnu nagradu, ,,25. novembar”, koju je 2022. godine osvojio u Sarajevu na konkursu za najbolji neobjavljeni rukopis, u organizaciji sedmičnika STAV.

Književna nagrada ,,Aladin Lukač” dodjeljuje se od 2004. godine mladim pjesnicima do 27 godina, koji pišu na srpskom, bosanskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku. Uvrštena je u kalendar književnih nagrada koje se dodjeljuju u Republici Srbiji, te svake godine prepoznaje talentovane mlade autore iz cijelog regiona.

Datum svečanog uručenja nagrade bit će naknadno objavljen, a prema najavi Kulturnog centra Novi Pazar, očekuje se da ovaj događaj okupi veliki broj ljubitelja poezije i kulturnih stvaralaca iz regiona.

Izvor: sandzakdanas.rs

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *