,,Novopazarski zapisi Sima Budmanija” promovirani na sajmu knjiga u Beogradu!

,,Novopazarski zapisi Sima Budmanija” promovirani na sajmu knjiga u Beogradu!

Na beogradskom sajmu knjiga, u Hali 4, na štandu Narodne biblioteke ,,Dositej Obradović” iz Novog Pazara organizirana je izuzetno važna promocija ,,Novopazarskih zapisa”, autora Sima Budmanija. Ovu značajnu publikaciju priredio je gospodin Elijas Rebronja, direktor Narodne biblioteke ,,Dositej Obradović” iz Novog Pazara.

Rebronja je istakao veliku lingvističku i historijsku važnost ovoga Rječnika za Novi Pazar i Srbiju te govorio o važnosti ovoga zajedničkog Rječnika našeg nekadašnjeg govora.

Na promociji su pored izdavača zastupljenih na Sajmu prisustvovali i ministar turizma i omladine Husein Memić te njegov pomoćnik ministra Goran Josipović.

Promocija je pokazala koliko je svih ovih godina Grad Novi Pazaf ulagao u kulturu te je ovo plod tog ulaganja i dobrog rada novopazarske biblioteke koja na Sajmu predstavlja književnost i kulturu našeg kraja.

Na promociji je pored priređivača Rječnika iz 1734. godine koji je pisan u Novom Pazaru, govorio i dr. Redžep Škrijelj. Dr. Škrijelj je govorio o historijskom aspektu Rječnika te o nekadašnjem životu u Novom Pazaru i riječima koje su posebno interesantne te zastupljene u Rječniku.

Narodna biblioteka ,,Dositej Obradović” Novi Pazar, i njen direktor gospodin Elijas Rebronja, pravi su primjer uspješnog i organiziranog vođenja izuzetno važne Institucije, koja promovira kulturu, historiju, tradiciju i naslijeđe Bošnjaka.

binku.rs