Beogradski sajam knjiga: Promovirano ,,Orijentalno blago Srbije” dr. Mensura Zukorlića

Beogradski sajam knjiga: Promovirano ,,Orijentalno blago Srbije” dr. Mensura Zukorlića

Narodna biblioteka ,,Dositej Obradović” Novi Pazar održala je 21.10.2024. godine na Beogradskom sajmu promociju knjige Orijentalno blago Srbije autora dr. Mensura Zukorlića.

O knjizi je pored autora govorio i eminentni profesor dr. Hivzo Gološ koji je istakao važnost ove knjige za širu zajednicu i kulturu cijele Srbije. Gološ je posebno podvukao važnost prezentovanje svega što pripada izdavačkoj djelatnosti u Sandžaku cijeloj Srbiji jer smo svi zajedno dio kulture regiona i svijeta.

Autor knjige dr. MensurZukorlić je govorio o načinu nastanka knjige i kulturi koja je prisutna u cijeloj današnjoj Srbiji te o važnosti proučavanja orijentalne kulture.

Mensur Zukorlić je  rođen 18. septembra 1965. godine u Orlju, općina Tutin, Republika Srbija. Osnovno obrazovanje je završio u svom rodnom mjestu, a medresu u Prištini. Na Univerzitetu u Prištini 1990. godine završava Filološki fakultet – Odsjek za orijentalistiku.  Na naučno-nastavnim grupama za književnost u Beogradu završava magistarske studije, (teza: „Odnos Kur-ana prema književnoj tradiciji“). Doktorsku tezu brani na Filološkom fakultetu u Beogradu, na temu ”Oblici orijentalne kulture na teritoriji jugozapadne Srbije”. U zvanje doktora književnih nauka je  promovisan 16. jula 2016. godine.

   Radio je u ,,Gazi Isa-begovoj medresi“ u Novom Pazaru  kao i na fakultetu „Braća Karić“, gdje je predavao arapski jezik. Ministarstvo pravde Republike Srbije mu 2002. godine izdaje rešenje sudskog prevodioca za arapski i turski jezik, pri Višem sudu u Novom Pazaru.  Od 2008. do 2017. obavlja funkciju direktora „Sinan-begove medrese“ u Novom Pazaru.

   Prevodilac nekoliko knjiga sa arapskog jezika, kao i knjiga iz oblasti kulture društva i vjere. Objavljivao je više radova u različitim časopisima. Učestvovao je na međunarodnim naučnim seminarima u Libiji, Jordanu, Turskoj, Albaniji, Kosovu i Bosni i Hercegovini. Bavi se proučavanjem orijentalnog naslijeđa Srbije. Autor je brojnih knjiga.   Radi u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“, u Novom Pazaru.

binku.rs