Sjećanje na Abdulaha Sidrana u okviru 63. Sarajevskih dana poezije

Sjećanje na Abdulaha Sidrana u okviru 63. Sarajevskih dana poezije

Na dan 2. oktobra 1944. godine rođen je Abdulah Sidran, jedan od najznačajnijih pjesnika koje su Sarajevo i Bosna i Hercegovina imali.

Tim povodom, u okviru 63. Sarajevskih dana poezije, Udruženje ,,Žena sa knjigom”, a u saradnji sa Fondacijom Abdulah Sidran, odžali su govor, pored džamije Ferhadija, gdje je pjesnikov mezar, te kazivali njegovu poeziju koja ga čini vječnim i uvijek prisutnim među njegovom publikom.

,,Veliki odziv građana Sarajeva je i očekivan. Sidran je uvijek imao brojnu publiku, što se pokazalo i ovag puta. Neke ljubavi su vječne, i upravo je takva između Sidrana i njegove publike. I Sidran je vječan zahvaljujući djelima koje nam je ostavio.”, istakli su organizatori Sarajevskih dana poezije.

Kako se navodi, Sidran je bio i ostao duša Sarajeva, jer niko kao on nije znao riječima opisati sarajevsku zbilju, teška vremena, humor i emocije njegovih građana.

Njegova pjesma ,,Ne može se živjeti u Sarajevu” najbolje govori o tome: ,,Ne može se živjeti u Sarajevu. U Sarajevu kad živiš, previše vremena potrošiš. Dok tamo, dok ovamo – prođe jutro.

Dok ovo, dok ono – ode dan. Jeste, doduše, sve to – bude među ljudima.I bude, uglavnom, lijepa priča. Al’ od priče se ne živi.”

Riječ Abdulaha Sidrana bila je most koji nas je povezivao s dubinama ljudskog iskustva, njegovo pero je odisalo istinom i ljepotom koja je nadilazila granice jezika.

Abdulah Sidran bio je ne samo pisac, već i simbol otpora i snage duha u najtežim vremenim, navodi se u saopćenju Društva pisaca BiH.

U Galeriji Gabrijel izložba portreta Abdulaha Sidrana

Povodom 80. godišnjice rođenja pjesnika u Sarajevu se održava i prvo izdanje festivala kulture ,,Sidranovi dani”. Program organizira Fondacija Sidran u suorganizaciji sa Bosanskim kulturnim centrom i Kamernim teatrom 55. Tim povodom Galeriji “Gabriel” svečano je otvorena izložba portreta Abdulaha Sidrana ,,Sarajevska zbirka”, autorice Suzanne Arbanas.

Izvor: bhrt.ba